2025: een jaar van keuzes en afwachten voor Son en Breugel
De Sonse politiek heeft nog één jaar de tijd om dingen voor elkaar te krijgen, voordat er in maart 2026 weer nieuwe gemeenteraadsverkiezingen zijn. Studio040 maakte een rondje langs enkele fracties met de vraag waar dit jaar de focus op ligt.
In 2025 zal het in Son en Breugel vooral over de nieuwe centrumvisie gaan. Dat denken coalitiepartijen Dorpsvisie, GroenLinks-PvdA en oppositiepartij D66. Het centrum moet namelijk worden aangepakt. Er rijdt te veel verkeer door Son en Breugel en dat komt de leefbaarheid in het centrum niet ten goede. Het centrum van het dorp moet volgens de partijen een plek zijn waar je graag verblijft. De eerste ideeën hierover zijn vorig jaar gepresenteerd.
Snelfietspad
"Ik heb onlangs aangegeven dat ik het voor een visie te concreet vind en voor een plan te mager", zegt Peter van Dam van GL-PvdA. Als voorbeeld geeft hij het vrijliggende snelfietspad dat in de centrumvisie wordt benoemd. "Daarvoor moet de brug over de Grote Beek en de brug over het kanaal worden aangepast. Is daar wel geld voor?", vraagt hij zich hardop af.
Of een snelfietspad het centrum daadwerkelijk veiliger maakt, daar zijn ook twijfels over bij D66-fractievoorzitter Monique van Zwieten. "Ik vind een snelfietspad vrij gevaarlijk met al die verschillende soorten elektrische fietsen. Maar een meer autoluw centrum daar ben ik zeker voorstander van."
"De komende tien á vijftien jaar zijn we nog zeker bezig met dit plan. Maar de visie die er nu ligt, geeft ruimte voor projecten. Ik denk dat het dorp op deze manier haar oude karakter weer terugkrijgt", zegt Remco Heeren, fractievoorzitter van Dorpsvisie.
Pijnlijke bezuiniging
De vraag rijst echter of er financiële ruimte is. "Het geld klotst al jaren niet meer tegen de plinten en het Rijk helpt momenteel ook niet mee", zegt Van Dam (GL-PvdA). Wethouder Steven Grevink heeft vorig jaar een pijnlijke bezuiniging van 700.000 euro moeten doorvoeren op het sociaal domein. "We gaan komend jaar scherp in de gaten houden hoe dat uitpakt", aldus de GL-PvdA-fractievoorzitter. "D66 houdt een vinger aan de pols bij het sociaal domein of mensen hier niet de dupe van worden", zegt Van Zwieten.
Zwembadkwestie
Een ander heet hangijzer dat vanuit 2024 is overgeheveld naar 2025, is de zwembadkwestie: "Voor ons is het geen hoofdpijndossier. De bal ligt bij de ondernemer", zegt Heeren (Dorpsvisie) stellig. "Een ondernemer onderneemt. Een zak geld geven als gemeente, geeft geen garantie voor de toekomst."
Daarin vindt Heeren GroenLinks-PvdA en D66 aan zijn zijde. "Als de ondernemer verstandig is komt-ie met een businessplan. De komst van het crematorium aan de overkant van de weg én het opnieuw openen van het restaurant bieden mogelijkheden", vindt Van Dam.
"Ik hoop echt dat de ondernemer voor juni met een plan komt, zodat we het dit jaar nog mee kunnen nemen in de begroting", vertelt Van Zwieten (D66). Het is belangrijk dat de jeugd in het dorp er leert zwemmen, maar het ook een sociale functie. "Het is niet zomaar een zwembad, zo helpt het tegen eenzaamheid onder ouderen", legt Van Zwieten (D66) uit.
Woningbouw
Ook in Son en Breugel voelen ze de schaalsprong van de regio. In het dorp werken ze volgens Dorpsvisie hard aan de realisatie van extra woningen en valt het dorpsbestuur hier niets te verwijten. "Stikstofregels, hoge bouwkosten; de redenen zijn bekend", aldus Heeren. "We kunnen niet makkelijk inbreiden en zullen dus aan de randen moeten bouwen. Maar dan helpt de provincie ook niet altijd met versnellen." GroenLinks-PvdA wil dat er meer betaalbare woningen komen. "Momenteel ligt de gemiddelde prijs voor een huis in Son en Breugel op een half miljoen euro", aldus Van Dam.
Over een jaar maken de politieke partijen de balans op. Of er op het schoolrapport dan uiteindelijk een voldoende prijkt voor de gemeenteraad en college van burgemeester en wethouders? "Ik weet niet of het een voldoende is. Dat zullen we aan de inwoners moeten vragen", besluit Monique van Zwieten (D66).