Burgemeester voelt zich in Son en Breugel als een vis in het water
[Willem-Jan Schampers]
Eigenlijk was het de bedoeling dat Suzanne Otters op Koningsdag 's morgens om vijf uur zou meegaan met de VroegeVogelWandeling van het IVN, maar het besef dat ze hierna nog allerlei plichtplegingen had, zorgde ervoor dat de burgemeester van Son en Breugel toch moest passen. Haar enthousiasme voor het ambt heeft er echter niet onder geleden.
Otters is nu iets meer dan een jaar 'in dienst' en het bevalt haar uitstekend. "Het is heel mooi om burgemeester te mogen zijn van zo'n prachtige gemeenschap. De fijne collega's, de prettige samenwerking met de ambtenaren en de deskundige, kritische en ook constructieve gemeenteraad, maken het werken hier extra prettig."
Toen ze aantrad, net vóór Koningsdag 2023, viel ze naar eigen zeggen 'met haar neus in de boter'. Otters: "Ik mocht een lintje uitreiken en meteen hierna was het Koningsdag en 4 en 5 mei. Dat was toen best spannend. Nu weet ik wat me te wachten staat. Al moet ik ook zeggen dat het meteen voelde als thuiskomen. Ik heb een aantal dingen nu zeker één keer gedaan en hierdoor heel veel inwoners en organisaties leren kennen. De gemeenschap en ik passen bij elkaar. De mensen zijn bereid het gesprek aan te gaan en te discussiëren over inhoud."
Intentie
Neem de opvang van asielzoekers in Son en Breugel. Geen felle bewoordingen en geen partijen die rollebollend over straat gaan. "Dit komt, omdat wij de intentie hebben uitgesproken dat we bij de voormalige Boerenbond in Breugel een opvangcentrum willen vestigen. Bovendien ben ik persoonlijk de brieven gaan rondbrengen bij de omwonenden. Dit werd gewaardeerd en we hebben meteen met hen een gesprek kunnen voeren."
Dat directe contact is een van de eigenschappen die de burgemeester typeert. "In de brieven die we rondbrachten, stond de uitnodiging om met mij contact te zoeken, als er vragen of opmerkingen waren. Hier hebben meerdere mensen gebruik van gemaakt en dit waren heel goede en constructieve gesprekken. Ik denk dat ik een aantal zorgen heb kunnen wegnemen."
Communicatie is ontzettend belangrijk, zegt Otters, die nu met Son en Breugel - evenals zo veel andere gemeenten - wacht op antwoord van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. "We hebben een voorstel gedaan wat betreft de locatie en het aantal asielzoekers dat wij denken te kunnen opvangen. We horen nu graag wat de ideeën van het COA zijn."
Jongeren
De voorganger van Otters, Hans Gaillard, was ruim negentien jaar burgemeester van Son en Breugel. "Of ik anders word benaderd, weet ik niet. Dat vind ik ook niet relevant. Belangrijk is dat ik mijn bijdrage kan leveren aan deze gemeenschap. Zo zou ik graag meer jonge mensen in de politiek willen betrekken. We hebben nu een enthousiaste jeugdgemeenteraad, met frisse ideeën. Op een laagdrempelige manier worden zij bekend gemaakt met politiek.
Dit brengt de burgemeester op de pilot van de Jongeren Ontmoetingsplek (JOP), die aan de Rooijseweg wordt gerealiseerd. Voor minimaal een jaar wordt bij er het sportpark van voetbalvereniging SBC een zogeheten kjoep neergezet. Dit is een groot, verplaatsbaar 'bushokje', waar de jeugd kan samenkomen en chillen. Als het aanslaat, wordt het wellicht permanent."
Takenpakket
Als burgemeester heeft Otters onder meer openbare orde en veiligheid in haar takenpakket. Ze heeft zitting in diverse (regionale) overleggen. Natuurlijk is de dynamiek en hectiek in Son en Breugel anders dan in bijvoorbeeld Eindhoven, maar ook in een dorp sluit men natuurlijk niet de ogen voor criminele activiteiten.
"Vandaar ook de deelname in het Basisteam Dommelstroom, een politie-overleg met vijf andere gemeenten. Met burgemeesters, politie en de officier van Justitie zitten we samen aan tafel en bespreken casussen met elkaar. Waar ik persoonlijk wat feller op ben, is cybercriminaliteit. Die zie ik hier - helaas - ook toenemen."
Volgens Otters komt dit men name omdat in Son en Breugel een wat meer vergrijzende groep woont. "Bovendien heb je te maken met een vorm van schaamte. Mensen doen minder snel aangifte. Dit vraagt dus de nodige bewustwording. Ook bij ouders en kinderen trouwens. Denk aan de gevaren op internet. Meldingsbereidheid is hierbij bijzonder belangrijk!"
Ik heb nauw contact met de wijkagent en de politie, maar ook op regionaal gebied ontmoet ik allerlei mensen, waarmee ik kan sparren over bepaalde kwesties. En ik interesseer me ook voor de mensen achter de hulpverleners. Zo ben ik laatst mee op oefening geweest met de brandweer."
Investeren
Een ander (groot) project is de Centrumvisie en de daarbij behorende make over van Son en Breugel. Er liggen drie scenario's klaar, hoe het dorpshart er uit kan komen te zien. Inwoners, de gemeenteraad en ondernemers mogen licht laten schijnen op de plannen. "Het gaat niet alleen om wat we willen, alsook om wat de mogelijkheden zijn", benadrukt Otters. "Ruimte voor de natuur en minder verkeer of een multifunctioneel plein en een ondergrondse parkeergarage...?"
Als de burgemeester wordt gevraagd of Son en Breugel ook 'een graantje wil meepikken' van de pakweg twee miljard euro die het rijk samen met andere overheden en het bedrijfsleven wil besteden aan de ontwikkeling van deze regio, klinkt ze resoluut. "Zo werkt het niet. Het is investeren in bereikbaarheid, in bijvoorbeeld de HOV-lijn. Het geld moet zal ook worden ingezet op talent. Wat mij betreft niet alleen expats. Eenzelfde geluid liet mijn collega in Nuenen al - terecht - horen."
Wat zeker ook mag worden vermeld, is het belang van bedrijventerrein Ekkersrijt. In de regio soms wat onderbelicht, maar volgens Otters werken hier zo'n dertienduizend mensen, die dagelijks zorgen voor een enorme verkeersstroom. "Er zitten 350 bedrijven, met onder meer Science Park Brainport. En bij Ikea komen jaarlijks meer bezoekers dan bij De Efteling. Daar hebben we dus een opgave wat betreft bereikbaarheid en verduurzaming."
Spreekuur
Otters wil graag weten wat er speelt in haar gemeente. Elke woensdagochtend heeft ze dan ook 'spreekuur'. "Inwoners kunnen een afspraak maken en dan gaan we samen in gesprek. Wat zijn hun grieven, wat moet er anders of beter en waar kan ik ze eventueel mee helpen? Dat is ook de reden dat ik bij zoveel mogelijk verenigingen op bezoek wil gaan. Mensen leren kennen en horen wat er leeft in de gemeenschap van Son en Breugel."