De kansen van de pandemie: ‘Zonder corona had ik de stap nooit durven nemen’
[Door Lucia van der Ven]
Allemaal Tejater in Son begon als simpele workshop een keer per week. Toen dat door de pandemie niet meer kon, begonnen de eigenaren een webshop. Nu verzendt het bedrijf hun foampruiken over heel de wereld.
Succes
Al een aantal jaar had het bedrijf Allemaal Tejater, dat kostuums en pruiken maakt van foam, al redelijk succes. Nanny Houwen begon samen met Stans Egmonts in 2016 met het maken van pruiken met foam. Tijdens carnaval hadden ze op die manier zelf kostuums gemaakt, en de reacties waren zo positief dat ze besloten er een zaak van te maken.
Toen kwam de coronapandemie en hield dat opeens helemaal op. “Van de ene op de andere dag mochten we niet meer samenkomen, dus hebben we bedacht om zelf pruiken te maken en ze online te proberen verkopen", vertelt Nanny Houwen. Toen wist ze nog niet dat het echte succes pas begon. De pruiken vinden online namelijk gretig aftrek.
Webshop
“We maken nu fulltime producten om op te sturen. Voor de workshops hebben we niet eens meer tijd”, vertelt Nanny. Die workshops missen ze ook niet, want daarvoor moest er altijd tijd gemaakt worden op dagen en tijden wanneer mensen konden, en dat was vaak in het weekend of ‘s avonds. Ze krijgen nu bestellingen van over heel de wereld, van de Verenigde Staten tot aan Azië. “Daarnaast zijn we nu ook bezig met producties maken voor festivals en decors voor theater.”
Babywinkel
Nanny en Stans zijn niet de enige die juist dankzij de coronapandemie succes ervaren. Leonie Versantvoort had al een webshop, maar nam op dat moment juist de stap om een echte winkel te beginnen. In 2021 opende ze haar winkel Softie baby Musthaves op Strijp-S, in Eindhoven. “En toen kwam de lockdown plotseling, en moesten we meteen dicht”, vertelt Leonie.
Ze maakte zelf babyspullen die ze via haar webshop sinds 2019 verkocht. Dat deed ze naast haar werk in de zorg. “Maar ik kon in de zorg mijn draai niet helemaal vinden. Toen de pandemie uitbrak ben ik mijn werk helemaal zat geworden”, vertelt Leonie. “Ik dacht: het is nu of nooit.”
Ze begon haar winkel terwijl ze ook nog twee dagen per week haar oude werk bleef doen. Een tijd werkte ze daardoor zeven dagen lang. “Het was spannend om die stap te maken, maar ik was wel heel trots. Ik voelde dat dit echt was wat ik wilde. Ik werkte er ook echt naar toe om te stoppen bij mijn werkgever.”
Dankbaar
De winkel was al snel een succes. Binnen anderhalf jaar verhuisde ze alweer naar een grotere winkel. “Ik werk met andere verkopers samen en heb veel vaste klanten.”
Hoewel ze blij is met het succes, zou ze niet willen zeggen dat ze dankbaar is voor de pandemie. “Door de pandemie werd de werkdruk op het werk nog groter. Ik denk dat het wel het laatste zetje is geweest dat ik nodig had om die stap te maken. Ik dacht ‘het is nu of nooit’”, sluit Leonie af.
Nanny van Allemaal Tejater kijkt minder negatief terug op corona dan veel anderen. “We werden gedwongen om iets anders te gaan doen om geld te verdienen. Het zou zomaar kunnen dat als dat niet was gebeurd, we nu nog workshops aan het geven waren. Dankzij corona doen we wat we nu doen, en daar zijn we heel erg blij mee.”