Delen

Gemeente houdt vast aan asielopvang Breugel

Door Studio040 17 juni 2024

[Door Tjeerd Adema]

De plannen voor de opvang van asielzoekers op het voormalige Boerenbond-terrein in Breugel gaan niet in de ijskast. Het gemeentebestuur van Son en Breugel wil nog steeds ruimte maken voor de opvang van vluchtelingen, ook nu een nieuw kabinet een veel strenger asielbeleid wil doorvoeren.

Burgemeester en wethouders laten weten dat ze de spreidingswet, die ervoor moet zorgen dat de opvang van asielzoekers gelijkmatig over gemeenten wordt verdeeld, blijven volgen. Het feit dat er nu een kabinet in de maak is die de wet wil schrappen, brengt het gemeentebestuur nu niet op andere gedachten. “Er is ons gevraagd een bijdrage te leveren aan de humane opvang van asielzoekers. Wij geven daar gehoor aan”, laat het gemeentebestuur weten aan deze omroep.

Overlast

In maart werd het plan voor het Boerenbond-terrein naar buiten gebracht. Een deel van de omwonenden liet weten niet blij te zijn met de beoogde asielopvang, vanwege mogelijke overlast. Het is nog niet duidelijk hoeveel vluchtelingen hier kunnen worden opgevangen. De aantallen lopen uiteen van 48 tot 70. De gemeente heeft het Boerenbond-terrein aangeboden aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Die moet nog met een concreet voorstel komen. Een van de voorwaarden is dat er wooneenheden komen die passen bij de omgeving en die later bruikbaar zijn voor bijvoorbeeld starters of statushouders.

Tweede locatie

Binnen de totale opgave in de regio Eindhoven moet de gemeente Son en Breugel uiteindelijk een kleine 120 asielzoekers opvangen. Lokale ambtenaren zijn daarom op zoek naar een tweede locatie in Son en Breugel.

Ook Eindhoven, de gemeente die de grootste taak heeft op dit beleidsterrein, laat weten door te gaan met het uitvoeren van de spreidingswet. In de stad zijn deze maand daarom ook twee nieuwe locaties aangewezen. Eén opvang komt vlakbij Son te zitten, langs de Eindhovenseweg.

 

Certificaathouders

Radio S&B is nergens zonder de financiële-, emotionele en morele steun van de inwoners en bedrijven uit Son en Breugel. Wij danken deze mensen en bedrijven dan ook uit de grond van ons hart met hun sponsoring. Word zelf sponsor van Radio S&B