Jongeren in dorp blij met nieuwe ontmoetingsplek: ‘Het voelt fijn om gehoord te worden'
[Door Sem van Ginneken]
Jongeren in Son en Breugel zijn blij met de komst van een eigen ontmoetingsplek aan de Rooijseweg bij voetbalclub SBC. "Het voelt fijn om als jeugd gehoord te worden en dat er aan onze behoeftes wordt voldaan."
De pilot voor de jongeren ontmoetingsplek (JOP) zal een jaar duren. Als het geen succes blijkt te zijn, wordt de mobiele ontmoetingsplek weer weggehaald.
"Dat er concreet iets gaat komen voor ze is heel positief. We willen dat ze sociaal meer met elkaar zijn, want dat is goed voor de ontwikkeling van jongeren", zegt Ali Al Zubaidi, de jongerenwerker in het dorp. "Een plek om samen te komen kan zorgen dat veel onrust in wijken en spanning tussen ouderen en jongeren weggehaald kan worden," zegt de 17-jarige Sanne kelder.
Verwachtingen
Sanne woont in Son en Breugel en is erg begaan met het dorp. "Ik blijf liever hier dan dat ik op kamers ga wonen." Ze heeft dan ook positieve verwachtingen van de ontmoetingsplek. "Ik denk dat een plek waar mensen veilig en gezellig samen kunnen komen, kan zorgen voor een binding van de jeugd met Son en Breugel. Hierdoor willen ze later mogelijk binnen Son en Breugel blijven wonen."
Overlast
Er werd al langer gesproken over een jongerenontmoetingsplek. Sanne heeft bijvoorbeeld een wat oudere vriendengroep en kan nergens terecht in het dorp. "Als we niet bij iemand thuis kunnen afspreken gaan we rondrijden met auto's of we gaan wandelen. Met een groep komt daar altijd geluid vanaf."
Ze is zich ervan bewust dat ze mensen tot last kunnen zijn. "We begrijpen dat ouderen daar overlast van hebben. Als groep vermijden we woonwijken, maar ik ken ook jongeren die dat niet doen." Volgens Ali kunnen de jongeren dan ook niet altijd iets aan de overlast doen. "Het is niet zo dat ze overal rotzooi trappen, maar ze hebben gewoon geen plek waar ze samen kunnen zijn."
Voorbeeldfunctie
"Ik denk dat er enkele jongeren zijn die het verpesten voor de rest door dronken te zijn, drugs te gebruiken of met scooters te rijden." Dit gedrag werkt volgens Sanne polariserend tussen ouderen en jongeren. "Nu kan een groep die respectvoller is minder makkelijk naar de speeltuin of een andere plek."
De JOP is volgens haar de plek waar jongeren kunnen laten zien dat ze verantwoordelijkheid kunnen nemen. "Ik denk dat er straks een dominantere groep jongeren zit die zich vriendelijk gedraagt en dat veel jongeren dat gaan overnemen, dat hoop ik tenminste."
Jongerenwerk
Als de jongeren zelf niet kunnen zorgen voor een voorbeeldfunctie, hebben ze altijd nog Ali en de andere jongerenwerkers. "Uiteindelijk proberen we vanuit onze rol de jongeren zodanig te horen en tegemoet te komen dat ze zich veilig voelen." Ook Sanne is blij met de hulp van Ali. "Hij is de reden waarom mijn vriendengroep nu nog samen is. Het is fijn en gezellig om met hem te praten en hij kent iedereen."