Delen

Miljardenimpuls: Gemeente ziet graag betere fietsroutes en aanpak sluipverkeer

Door Studio040 17 juni 2024

[Door Tjeerd Adema]

Betere fietsroutes, de aanpak van het sluipverkeer en vaart maken met de bouw van huizen. Dat zijn enkele wensen van de gemeente Son en Breugel, nu er vele honderden miljoenen extra in de Brainport-regio kunnen worden geïnvesteerd.

Dat antwoordt de gemeente op vragen van deze omroep. Den Haag gaat fors investeren in de Brainport-regio, om enerzijds waardevolle bedrijven als chipmachinefabrikant ASML hier te houden en anderzijds om de snelle groei van de hightech-regio bij te kunnen benen. 

Druk op voorzieningen

De opmars leidt immers tot onder meer druk op de woningmarkt, de zorg, arbeidsmarkt en allerlei voorzieningen. Samen met ook flinke bijdragen van het regionale bedrijfsleven, provincie en regiogemeenten investeert het kabinet 2,5 miljard euro. Het budget wordt vrijgemaakt voor het aantrekken en scholen van technisch personeel, betere wegen en openbaar vervoer en het bouwen van woningen.

Dossiers

Het college van Son en Breugel wil niet tot in detail ingaan op de wensen die de gemeente heeft, nu er meer geld naar de regio komt. Wel komen er dus drie dossiers bovendrijven. Zo ziet de gemeente graag betere ‘doorfietsroutes’ in de regio, waarmee bijvoorbeeld dorpen en de stad beter met elkaar kunnen worden verboden. Ook ziet Son en Breugel graag oplossingen voor het sluipverkeer in de gemeente. Nu stroomt het verkeer dat er is, ook te weinig door, vindt het gemeentebestuur. Verder liggen er wensen om door te pakken met de woningbouw, nu er in de gehele regio meer vraag dan aanbod is. Tot 2030 moet Son en Breugel zo’n 650 nieuwe woningen hebben gebouwd, in lijn met de afspraken die de regiogemeenten onderling hebben gemaakt.

Son en Breugel is net als andere regiogemeenten betrokken bij allerlei overleggen, om te kijken hoe de miljarden het beste kunnen worden ingezet. “Binnenkort is er weer een overleg om te kijken wat de investering specifiek voor Son en Breugel kan betekenen”, laat de gemeente weten.

Certificaathouders

Radio S&B is nergens zonder de financiële-, emotionele en morele steun van de inwoners en bedrijven uit Son en Breugel. Wij danken deze mensen en bedrijven dan ook uit de grond van ons hart met hun sponsoring. Word zelf sponsor van Radio S&B