Parachutisten laten bevrijding een beetje herleven: 'Zoiets vergeet je niet'
Zeventig leden van het Round Canopy Parachuting Team Nederland sprongen maandag uit een oud oorlogsvliegtuig, op de grens van Sint Oedenrode en Son en Breugel. Het is een verwijzing naar de duizenden geallieerde soldaten die 80 jaar geleden met parachutes landden in Son.
De demonstratie is onderdeel van Remember September, waarmee in Son en Breugel wordt stilgestaan bij 80 jaar vrijheid, en de bevrijding van nazi-Duitsland door de geallieerden in september 1944.
Herbeleven
Wan van Overveld zag als kind de Amerikaanse parachutisten uit de vliegtuigen springen. Hij wist niet wat hem overkwam. "Als je als kind niks meegemaakt hebt, en je ziet zoveel Amerikanen met een parachute naar beneden komen, dan vergeet je dat nooit meer." Hij kijkt nog graag naar de demonstratie. "Dit is wel anders, maar je herbeleeft die gebeurtenis wel", aldus Van Overveld.
Maandagmiddag sprongen drie ladingen parachutisten uit een C47 Dakota-vliegtuig, waar ze landden in een weiland, op de grens tussen Son en Sint-Oedenrode. De demonstratie werd niet alleen bezocht door mensen uit de buurt. Ook geïnteresseerden uit Amerika kwamen naar de landing om stil te staan bij de bevrijding.
Zo kwam Ann Mckendry vanuit de Verenigde Staten naar deze regio om het graf van haar oom te te bezoeken en een herdenking bij te wonen. "Mijn oom is hier blijkbaar een oorlogsheld. Toen ik hier voor het eerst kwam, wisten de mensen hier meer over mijn oom dan ikzelf." Sinds 2005 is Mckendry zeven keer teruggekomen naar Nederland ter nagedachtenis aan haar oom.
Na de parachutesprong vertrokken de militairen naar de Paulushoef waar Van Overveld een koninklijke onderscheiding kreeg voor zijn inzet.