Sketches geven inzicht in lastige opvoedkwesties in Son en Breugel
Doordat kinderen meer dan ooit beïnvloed worden door sociale media ziet het ouderschap er anders uit dan voorgaande jaren. In het Dommelhuis in Son was een evenement waarbij opvoeders het perspectief van jongeren beter leren te begrijpen.
‘’Nee pap! Mijn hele leven zit in die telefoon!’’ roept actrice Annemarie Leurs van Helder Theater. Ze heeft het tegen haar (geacteerde) vader Jeroen Scholten die in een verhitte discussie de telefoon heeft afgepakt. Haar ouders hebben een andere houding ten opzichte van haar telefoongebruik. Helder Theater uit Geldrop speelde sketches met daarin twee ouders en een opstandige dochter. Die werden afgewisseld met lessen en informatie rondom het onderwerp waar de acteurs het in hun scènes over hadden.
Stemmen
De moeder, gespeeld door trainingsacteur Esther van Herk, maakt duidelijk dat ze erop vertrouwt dat haar dochter op tijd haar telefoon weglegt, terwijl de vader het heft in eigen handen neemt en direct de telefoon wegneemt. Na de scène wordt het publiek gevraagd via een app te stemmen op welke van de twee houdingen zij als ouder innemen bij hun kinderen. Op een groot scherm komt te staan dat de ouders 50/50 verdeeld zijn in hun manieren van opvoeden.
‘’We spelen graag herkenbare situaties die ervoor zorgen dat mensen het gesprek met elkaar aan kunnen gaan over het onderwerp. Zeker als er na onze sketches deskundigen komen die verdere uitleg geven, biedt dat toeschouwers veel handvatten om er een goed gesprek over te starten”. vertelt acteur Jeroen Scholten. “En ook al zijn het realistische situaties die we spelen, spelen wij ze ook zo dat sommige mensen na afloop kunnen beseffen dat het echt zo slecht nog niet gaat met hen’’, voegt Annemarie Leurs toe.