Zonder die tegenvallers was de begroting voor 2025 sluitend geweest, stelt wethouder Jan Boersma (Financiën). "Naast de eenmalige korting op het gemeentefonds, blijft de uitkering sowieso achter bij de uitgaven waarvoor we als gemeente staan. We kijken daarom kritisch naar de kosten van huidige opgaven en we moeten terughoudend zijn met het aannemen van nieuwe taken."
Zijn collega Steven Grevink, wethouder Sociale Zaken, vult hem aan: "Belangrijk aandachtspunt is dat we blijvend zorgen voor een sterk (financieel) vangnet voor inwoners die dat nodig hebben. We hebben echter ook te maken met een groeiende vraag naar zorg en - tegelijkertijd - een tekort aan geld én medewerkers. Vandaar ook dat we samenwerking zoeken met sportclubs, muziekverenigingen en scoutinggroepen. Zij kunnen ons wellicht ondersteunen."
Basis
"Een gezonde financiële positie is een belangrijke basis om in te kunnen spelen op toekomstige ontwikkelingen en wensen van onze gemeenschap", zegt Boersma. "Om voor 2025 en verder een gezonde financiële begroting te kunnen behouden, is het daarom noodzakelijk dat we maatregelen nemen en daarmee ook lastige keuzes maken. Helaas is daarbij ook noodzakelijk om ook de onroerendezaakbelasting (ozb) verhogen."
Die lokale woonlasten stijgen met ruim 9 procent. De afvalstoffenheffing gaat met ruim twee procent omhoog. Dit betekent dat een eenpersoonshuishoudens straks 272,88 euro per jaar betaalt, terwijl het tarief van meerpersoonshuishoudens stijgt naar 342,12 euro. Ook de rioolheffing wordt hoger volgend jaar. Boersma: "Het is gewoonweg niet te voorkomen dat we een deel van de lasten doorberekenen naar onze inwoners."
Woningen
Boersma en Grevink benadrukken dat Son en Breugel nog voor een aantal 'flinke uitdagingen' staat. "Zo willen we tot 2040 nog zo'n 900 woningen bouwen, willen we verder met de ontwikkeling van het centrum en het opstellen van een verkeers- en vervoersplan en moeten onze bedrijfsterreinen toekomstbestendig worden gemaakt."