Delen

Son en Breugel: ‘Mogelijkheden aanpak wateroverlast zijn beperkt’

Door Studio040 21 juni 2024

[Door Tjeerd Adema]

De mogelijkheden van de gemeente om goed voorbereid te zijn op hevige stortbuien zijn beperkt. Dat laat de gemeente weten op vragen van deze omroep en Studio040. Onlangs stonden diverse straten in Son en Breugel blank na een hoosbui. “De vraag is of we ooit voorbereid zijn op dergelijke hevige regenval.” 

Ruim een maand geleden ondervond het dorp de vervelende gevolgen van zware regenval, iets dat met het veranderende klimaat vaker gaat voorkomen. Er viel 65 millimeter neerslag binnen twee uur. Bovenop de regenval in de toch al hoge grondwaterstanden in de gemeente. Straten stonden blank en putten stroomden over.

Pijnpunten

De gemeente erkent het probleem en verwacht ook dat dit vaker kan gaan gebeuren. De overtollige regenval kan leiden tot wateroverlast en schade, aldus een woordvoerder. “De hevige regenbui vorige maand heeft de pijnpunten in de verwerking van het hemelwater blootgelegd. Vaak gaat het om kelders en ondergrondse garages waar het water naartoe loopt. In zo’n geval zijn de mogelijkheden van de gemeente beperkt.”

Grip

Hoewel de mogelijkheden soms beperkt zijn, stil zit de gemeente Son en Breugel niet. Zo wordt het riool in gevallen van nood soms afgekoppeld, zodat het regenwater in bepaalde gebieden op natuurlijke wijze kan worden opgevangen. Ook past de gemeente de openbare ruimte soms aan, om meer grip te krijgen op de waterstromen. Verder werkt de gemeente aan wateropslagplekken bij nieuwbouw. 

Op dit moment loopt er nog een onderzoek, om te kijken of er meer maatregelen kunnen worden genomen om overlast in de nabije toekomst te voorkomen of te beperken.

wateroverlast Son en Breugel

Certificaathouders

Radio S&B is nergens zonder de financiële-, emotionele en morele steun van de inwoners en bedrijven uit Son en Breugel. Wij danken deze mensen en bedrijven dan ook uit de grond van ons hart met hun sponsoring. Word zelf sponsor van Radio S&B