Delen

Son gaat 200 asielzoekers opvangen op Ekkersrijt: ‘We doen dit vanuit menselijk oogpunt’

Door Studio040 21 juni 2024

[Door Tjeerd Adema]

In een pand op industrieterrein Ekkersrijt in Son worden vanaf deze zomer asielzoekers opvangen. Het gaat om een tijdelijke opvang voor maximaal 200 vluchtelingen. Dat schrijven burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

Het gemeentebestuur wil de opvang mogelijk maken ‘vanuit humanitair oogpunt’. Ook heeft de Commissaris van de Koning Ina Adema Brabantse gemeenten namens de rijksoverheid opgeroepen ruimte te maken voor het huisvesten van vluchtelingen, om de druk op onder meer het aanmeldcentrum in Ter Apel te verlichten. Al langer is er een landelijk tekort aan opvanglocaties.

Maximaal een half jaar wordt een gebouw aan Ekkersrijt 6040 vrijgemaakt voor asielopvang. De eigenaar heeft aangegeven dat het pand per direct beschikbaar is. Ook is het pand goed aan te passen, aldus het college. Het is nog niet duidelijk of het om mannen, vrouwen of gezinnen gaat en uit welke landen de vluchtelingen afkomstig zijn. 

Als alles volgens plan verloopt, is de opvang in juli klaar. Son en Breugel heeft een projectleider aangesteld die alles in goede banen moet leiden, samen met het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA). Ook is er straks in het pand dag en nacht beveiliging aanwezig en wordt er dagbesteding verzorgd voor de asielzoekers. Verder worden er met de politie afspraken gemaakt over handhaving. 

Bedrijven in de omgeving zijn bijgepraat over de plannen. Het COA betaalt de kosten voor de opvang.

opvang bedden

Certificaathouders

Radio S&B is nergens zonder de financiële-, emotionele en morele steun van de inwoners en bedrijven uit Son en Breugel. Wij danken deze mensen en bedrijven dan ook uit de grond van ons hart met hun sponsoring. Word zelf sponsor van Radio S&B