Delen

Zorgen maar ook tevredenheid over plannen nieuw dorpshart Son

Door Studio040 18 juni 2024

[Door Raymond Bruijns]

Het dorpshart van Son en Breugel gaat op de schop, maar hoe het er precies gaat uitzien is nog niet duidelijk. Bij ondernemers en inwoners zijn er zorgen, maar ze zien de verandering ook wel zitten. “Nu staat er een leuke kermis, maar normaal is het een leeg plein.” 

Op het moment liggen er drie plannen op tafel, namelijk Kloppend Hart, Groene Ring en Son aan de Dommel. In alle scenario’s wordt het marktplein een horecaplein en wordt het verkeer flink teruggedrongen. 

Bereikbaar

“Zorg wel dat de wegen eromheen goed bewandelbaar en bereikbaar zijn”, benadrukt Eric de Volder van wijnbar L’uva. Want met het autoluw maken van het centrum moet het verkeer ergens anders heen. 

“Een van de omleidingsroutes gaat naast mijn huis, dus dat vind ik wel spannend. Ik vraag me af of dat wenselijk is, aangezien dat vervolgens langs bochten en door allerlei nauwe straatjes moet”, aldus een bewoonster. 

Een winkelier maakt zich zorgen over de impact op zijn zaak. “Ik denk dat het heel veel klanten kost, omdat veel mensen voor hun werk langsrijden om gebak mee te nemen”, reageert Eric van de Wetering van Houwens Vlaai. 

Groot plein met cafés en restaurants 

 “Ik hoop dat er steeds meer horecaondernemers naar het plein toekomen, zodat we een groot terras kunnen maken over het plein heen”, droomt De Volder hardop. “Hoe meer zielen we in Son en Breugel kunnen houden, hoe beter.” 

Groen of stenen 

Dan moet er nog een keuze gemaakt worden tussen groen of stenen.”Meer groen, minder auto’s. Ik denk dat ieder dorp daar wel naartoe gaat”, zegt een jonge inwoonster.  “Dat is op zich wel mooi als het niet ten koste gaat van parkeerplaatsen”, reageert de bakker.  

Dat is echter nog allemaal niet zeker. Van de drie opties wordt een plan gemaakt. In het begin van 2025 moet de lokale politiek een knoop doorhakken. 

autoverkeer in centrum Son

Certificaathouders

Radio S&B is nergens zonder de financiële-, emotionele en morele steun van de inwoners en bedrijven uit Son en Breugel. Wij danken deze mensen en bedrijven dan ook uit de grond van ons hart met hun sponsoring. Word zelf sponsor van Radio S&B