Zwembad 'leeft' nog; gemeenteraad vraagt exploitant om plan
Son en Breugel zonder zwembad. Bijna was dit ‘horrorscenario’ werkelijkheid geworden. Het zwembad staat immers niet op de gemeentelijke begroting en krijgt dus geen subsidie meer. Sluiting dreigt, maar er is nog hoop: de bal ligt nu bij de exploitant. Hij moet op de proppen komen met een ondernemingsplan. En de gemeenteraad wacht af.
“Ik zwem hier al zo’n vijftien à twintig jaar”, zegt een van de gebruikers van het zwembad. “Een of twee keer in de week. Het is voor mij echt een moment van ontspanning. Het is hartstikke gezond en je ontmoet hier heel veel leuke mensen. Dit mag toch niet verloren gaan….”
Als het aan D66 ligt, gaat dit ook niet gebeuren: “We willen de ondernemer een kans geven om met een businessplan te komen”, aldus fractievoorzitter Monique van Zwieten. “Dan kunnen wij hier in de raad opnieuw gaan bekijken hoe we iets in die toekomstplannen kunnen betekenen.”
Geen luxe
Aan de andere kant was het gemeentebestuur, bij monde van wethouder Jan Boersma, eerder heel duidelijk: “De subsidie voor het zwembad is niet opgenomen in de begroting.” Vanwege de vergrijzing in Son en Breugel is het zwembad echter geen luxe, maar bittere noodzaak, vindt Marleen Abbringh, oprichtster van zwemvereniging Splash!
“Als oudere heb je die beweging ontzettend nodig, want je spieren verstrakken toch wel een beetje en als je die lekker soepel houdt in het water, blijf je veel langer fit. Bovendien is het water ook heel veilig voor ouderen, omdat je dan te maken hebt met opwaartse druk."
Een mannelijk zwemmer is ook heel duidelijk over het behoud van het zwembad: “Als het dichtgaat, moet ik naar Eindhoven. Dan moet ik in de auto stappen en nu kan ik lekker op de fiets. Daarnaast heb ik een buurvrouw van rond de tachtig en ik zie hoe fijn het voor haar is om hier te kunnen zwemmen.”
Lange termijnvisie
Maar is het niet gevaarlijk dat de toekomst van een publieke voorziening als een zwembad nu helemaal wordt neergelegd bij een ondernemer? En hoe worden dan de financiën geregeld?
“Wij willen graag voor een langere termijn meedenken", verklaart Remco Heeren, fractievoorzitter van Dorpsvisie. "En hier is een businessplan voor nodig met een lange termijnvisie, waardoor ook mogelijke investeringen kunnen worden gerechtvaardigd."
Sociale contacten
De wens van de gebruikers is helder: “Heel veel mensen vinden hier hun sociale contacten en zijn ook nog eens gezond bezig. Ik heb al heel veel geluiden gehoord, van mensen die het écht ontzettend vervelend zouden vinden als het zwembad verdwijnt…”